torsdag 2. april 2020

Athen - Athena Polias- xoanon

Hverken den store bronsestatuen av Athena Promachos, dvs. "Athene som kjemper i fronten", som stod mellom propyleene og Parthenon, eller den store elfenbeins og gullstatuen (krysselefantin) av Athena Parthenos,  "jomfruen" som sto inne i Parthenon, var senter for kult. Kultstatuen av Athene skal ha falt ned fra himmelen som en gave til Athen, og var laget av oliventre. Denne ble oppbevart i Athenea Polias ("bygrunnleggeren") tempelet, som vi kan se ruinene av mellom Erechteion og Parthenon. Slike gudebilder ble kalt xoanon.


Ruinene av Athena Polias tempelet, ved siden av Erectheion. 


Athena Polias tempelet ble imidlertid ødelagt i 480 fvt. under perserinvasjonen, og kultbildet måtte finne et nytt sted å være. Erechteion, som sto ferdig mot slutten av det 5. århundret ble dets nye permanente tilholdssted. Athenerne hadde sverget å ikke gjenoppbygge de ødelagte templene, men minnes dem som ruiner. Dette ble kun i varierende grad overholdt, men Athena Polias tempelets ruiner ble overbygd med en rampe, som også beskyttet store mengder av kultobjekter fra arkaisk tid.

Erectheion, Akropolis, Athen. Foran kan man se ruinene av det ødelagte Athena Polias tempelet.

Disse votivgavene og tempelrestene fyller store deler av annenetasje i Akropolismuseet, og har på grunn av den omsorgsfulle nedgravningen bevart mye av sin opprinnelige pigment. I motsetning til hva man tidligere trodde, og som klassisk orienterte høyreekstreme fremdeles tror, var statuer, relieffer og til og med søyler malt i sterke farger. Antikken var ikke hvit, i noen forstand av ordet!


Kore, arkaisk tid. Akropolis museum.

Trehodet monster fra pedimentet på Athena Polias tempelet ("Det gamle Athene-tempelet"). Akropolis museet.

Athene med en kappe av slanger i kamp mot gigantene. Pediment Athena Polias tempelet. Akroplismuseet.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar